pasica nova Amadeo

Srijeda, 28.08.2019. / 21:00 / Ivo & Prijatelji

ZAGREBAČKI SOLISTI SVIRAJU JOSIPOVIĆA

praizvedba djela Ive Josipovića naručenog za Scenu AMADEO


Muzej MIMARA, Rooseveltov trg 5

Umjetnički put skladatelja Ive Josipovića i Zagrebačkih solista isprepliće se već više od trideset godina, a vrhunac suradnje bio je nastup Zagrebačkih solista na autorskom koncertu u povodu skladateljevog 60. rođendana 2017. godine. Na tom koncertu Zagrebački solisti izveli su skladbu Samba da camera koju su, u posljednjih trideset godina, redovito izvodili i u svojim koncertnim sezonama, kao i djela Kurosawin nemir svijeta za gudače, zvona i timpane, i Dernek za dva klavira, udaraljke i gudače. Skladba Kurosawin nemir svijeta za gudače, zvona i timpane, snimljena uživo na autorskom koncertu, nominirana je i za diskografsku nagradu Porin 2018. godine. Na koncertu 28. kolovoza, Zagrebački solisti uz već spomenuta i rado izvođena djela, po prvi put će izvesti djelo Susreti u snima za mezzosopran i gudače, te djelo naručeno za Scenu Amadeo - Dalmatinska.

 

Ivo Josipović na Pravnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu diplomirao je (1980.) i doktorirao pravo te do 2010. radi kao profesor kaznenoga procesnog prava i međunarodnoga kaznenog prava.  Na Muzičkoj akademiji u Zagrebu diplomirao je kompoziciju u razredu prof. Stanka Horvata (1983.). Više godina radio je na Muzičkoj akademiji u Zagrebu kao honorarni docent. Od 1987. do 1989. prvi je potpredsjednik Svjetske federacije Muzičke omladine. Od 1987. do 2000. bio je glavni tajnik Hrvatskog društva skladatelja, a od 1991. do 2009. direktor Muzičkog biennala Zagreb, međunarodnog festivala suvremene glazbe. 2003. izabran je za zastupnika u Hrvatskom saboru, a u siječnju 2010. za predsjednika Republike Hrvatske. Dužnost je obnašao do 19. veljače 2015.

Ansambl Zagrebačkih solista osnovan je 1953. godine u okviru Radio Zagreba, pod umjetničkim vodstvom glasovitoga violončelista Antonija Janigra. Tijekom više od šest desetljeća – pod umjetničkom palicom jednako znamenitih koncertmajstora, poput Dragutina Hrdjoka, Tonka Ninića, Anđelka Krpana i Borivoja Martinića-Jerčića – Zagrebački solisti odražavaju kvalitetu muziciranja na zavidnoj razini, a koju redovito prezentiraju i na prestižnim svjetskim koncertnim pozornicama. Od 2012. godine Ansambl nastupa uz glasovitoga violinista Sretena Krstića kao svojega koncertmajstora, a ujedno i koncertmajstora Münchenske filharmonije.

 

CIJENA ULAZNICE: 70,00 HRK

 

 

 

 

 

Lokacija

Galerija Klovićevi Dvori, Jezuitski trg 4, 10000 Zagreb