EUTERPE LOGO ALL

 

EUropean Traditions in cultural hERitage and Performances (EU.T.ER.PE)

 

Scena Amadeo, u partnerstvu s Association Adriatico Mediterraneo iz Italije (koordinator projekta), Ring Ring iz Srbije, i Day After iz Grčke, surađuje na programu „EUropean Traditions in cultural hERitage and Performances (EU.T.ER.PE)“. Projekt se održava u periodu od 01.09.2014. do 31.10.2015, te je sufinanciran od strane Europske unije kroz program Creative Europe.

 

Cilj EU.T.ER.PE projekta povezan je s ciljevima i prioritetima Europske Unije u smislu osnaživanja kulturnog sektora sa ciljem međunarodne suradnje unutar Europske Unije. Projekt je posebice usmjeren na tradicionalne instrumente iz zemalja partnera.

 

Aktivnosti projekta orijentirane su oko glavnog događaja u kojem će lokalni etno sastav u suradnji sa četiri solista iz zemalja partnera i drugih zemalja EU na koncertu u svakoj zemlji članici predstaviti izabrane tradicionalne instrumente. Hrvatska će strana predstaviti slavonske gajde i lijericu, Italija harmoniku i tamburin, Srbija tamburicu i kaval, Grčka lutnju i liru.

 

Svaka zemlja članica programa je također zadužena organizirati tematske radionice u osnovnim školama, masterclass radionicu sa studentima Muzičke akademije, te kratke ulične koncerte na kojima će se instrumenti predstaviti široj javnosti. Projekt će kulminirati trodnevnim događajem u Anconi, na kojem je predviđeno sudjelovanje do osam osoba iz javnog i privatnog kulturnog menadžmenta svake zemlje članice.

 

POZIV ZA GLAZBENIKE ZA KONCERT EU.T.ER.PE U GRČKOJ MOŽETE PRONAĆI OVDJE!

Cinkuši

cinkusiGlazbena družina Cinkuši

 

Glazba je glavni medij preko kojeg Cinkuši izražavaju svoje ideje i pogled na svijet. Kao temelj koriste bogatu narodnu baštinu Hrvatske, ponajviše iz kajkavskog govornog područja u koju interpoliraju autorski pristup i literarne uzore, pa i klišeje koji bude kolektivnu emocionalnost.

U tradiciji kajkavskog kraja „cinkuš“ označava zvono koje prati ljude od njihovog rođenja pa sve do smrti.Ono budi, oglašava, upozorava, zvoni na uzbunu, svadbeno je i golgotsko zvonce. Zahvaljujući energičnosti, iskrenosti i neposrednosti koje su prisutne od osnutka družine, sredinom devedesetih, Cinkuši traju neovisno o trendovima.

 

 

 

 

Zoran Bugarski-Brica

brica 2Zoran Bugarski – Brica, Srbija; tamburica

 

Zoran Bugarski, zvani i poznatiji kao Brica, rođen je 1981 godine u Novom Sadu. Po opredjeljenju tamburaš, točnije primaš, Zoran je posvećen svojem instrumentu i pronalasku novih pravaca u tamburaškoj muzici. Danas je Zoran predsjednik Društva ljubitelja tambure, ansambl „Zorule“ iz Novog Sada. Zoran je i solist Velikog tamburaškog orkestra RTV Vojvodine, član upravnog odbora Saveza tamuraških društava Vojvodine, te dirigent Velikog tamburaškog orkestra „Vasa Jovanović“ iz Novog Sada.

Ilse Roskam

ilse2Ilse Roskam, Nizozemska; harmonika

 

Ilse Roskam, ili Miss Sanfona, glazbom na harmonici se bavi od malih nogu. Veliku je promjenu doživjela tijekom putovanja po zemljama Istočne Europe sa romskim bendom „The Balcony Players“ u njihovom vozilu hitne pomoći iz 1983. godine, usput učeći od lokalnih glazbenika. Ilse surađuje sa glazbenicima u različitim glazbenim pravcima, od klezmera preko britanskog folka i gospel reggaea, do jazza.

Marko First

Marko First lijericaMarko First, Hrvatska; lijerica

 

Marko First rođen je 1984 u Zagrebu. Glazbeno obrazovanje prvotno stječe na violini, nakon čega postaje članom orchestra Zagrebačkog folklornog ansambla dr. Ivana Ivančana. Dugi niz godina pohađa Hrvatsku školu folklore, gdje uči sviranje u odjelima tambure i hrvatskih tradicijskih glazbala. 2006. godine postaje voditeljem orkestra Zagrebačkog folklornog ansambla. Tokom godina surađivao je kao solist i kao aranžer sa brojnim domaćim i međunarodnim glazbenicima, sastavima i orkestrima.

George Pappas

george pappasGeorge Pappas, Grčka; lutnja

 

George Pappas rođen je 1982. godine u Ateni. Ljubav prema tradicionalnoj glazbi započela je rano, te ga je pratila tijekom glazbenog školovanja. Nakon brojnih priznanja stečenih tijekom školovanja, George je tijekom karijere surađivao sa brojnim glazbenicima i ansamblima iz Grčke i inozemstva. Kao skladatelj i aranžer, George je skladao glazbu za tri bajke, dvije kazališne predstave i filmove. Kao nastavnik predaje tradicionalna glazbala u glazbenim školama i akademijama. Trenutačno priprema svoj prvi album, „The Sinking Project“, čija se objava očekuje početkom 2016. godine.