Ponedjeljak, 20.06. / 21:00 / mali noćni razgovori

PERIMALI NOCNI2 

Boris Perić

Književnik i prevoditelj

Razgovarat ćemo o novom i epohalnom Perićevom prijevodu Petrice Kerempuha na njemački. Krleža i njegov arhetipski junak, Imaginarij i “galgen-humor” Petričin, Boris Perić i njegove veze s istarskim vampirom Jurom Grandom, kao i pisanje nastavka kultnog romana “Vampir”. Priče iz Perićeve bečke kuharice i kako preživjeti kao književnik. 

  

Ulaz slobodan!

Četvrtak, 23.06. / 21:00 / mali noćni razgovori

LETICA2MALI NOCNI2 

Slaven Letica

sveučilišni profesor, književnik, sociolog, esejist, znalac političkih mikro i makro-odnosa, teoretičar, kolumnist, svjetski putnik 

 

Osim o njegovim knjigama eseja, razgovarat ćemo o tome kako je danas biti ZOON POLITIKON; politikom i političkim komentarom zaražen pojedinac i zašto u Hrvatskoj nije dovoljno biti liberalni ironičar, prema doktrini Richarda Rortyja, o potrebi aktivnijeg angažmana i mogućnosti mijenjanja svijeta (pa tako i našeg malog svijeta) na bolje. 

  

Ulaz slobodan!

Nedjelja, 26.06. / 21:00 / mali noćni razgovori

doleni kreoMALI NOCNI2 

Krešimir Dolenčić

Redatelj svjetskog kazališta

 

THEATRUM MUNDI kao tema: od Mozarta do Monteverdija, od lutki u vremeplovu do grandioznih produkcija “većih od života”. Život kreativca, vizionara i čovjeka čije kazalište nikada nije “zatvorena kutija”, već savršen dijalog s publikom i svijetom. 

  

Ulaz slobodan!

Utorak, 28.06. / 21:00 / mali noćni razgovori

stambukMALI NOCNI2 

Drago Štambuk

Liječnik, diplomat, putnik, pjesnik 

 

Razgovarat ćemo o tome kako poezija liječi i o moći riječi. O tome kako neke Dragine pjesme doslovce dižu iz mrtvih. O njegovim putovanjima po svim krajevima svijeta i po “rubu zemljine ploče”. O njegovoj poeziji nadahnutoj Japanom i Bračom, poviješću i prošlošću. 

  

Ulaz slobodan!

Četvrtak, 30.06. / 21:00 / koncert

solistipetritZagrebački Solisti

Gost: Petrit Ҫeku, gitara

W. A. Mozart; A. Vivaldi; B. Bartok; A. Piazzolla

Korak u život, humanitarni koncert

 

Sav prihod od koncerta namjenjen je stipendiranju djece i mladih. Svaki kupac ulaznice dobija na poklon grafiku akademskog slikara Vatroslava Kuliša.

 

U Hrvatskoj svake godine 200-tinjak djece bez odgovarajuće roditeljske skrbi iz dječjih domova i udomiteljskih obitelji završava srednju školu, a ponekad čak i namjerno padaju četvrti razred srednje škole, jer strahuju kako dalje. Upravo je iz tog razloga Rotary club Zagreb Kaptol pokrenuo jednu od najuspješnijih i najdugovječnijih humanitarnih akcija – Korak u život. Akcija je započela 2008. godine te se od tada svake godine osiguravaju stipendije za mlade ljude koji po završetku srednje škole moraju napustiti domove za nezbrinutu djecu i udomiteljske obitelji, a koji imaju želju, no ne i mogućnosti, nastaviti fakultetsko obrazovanje.

  

Cijena ulaznice: 150,00 kuna.

Ne odobravamo popuste na humanitarne koncerte! 

U slučaju kiše koncert će se održati u Velikoj dvorani Hrvatskog glazbenog zavoda.

 

Ulaznice možete kupiti klikom na

link na ulaznice3          amadeo

  rotarykorak

Petak, 01.07. / 21:00 / koncert

armorinMore, ti si čežnja

 

Ženske klape: ARMORIN i DIŠPET, Zagreb

Muške klape: PETRADA, Zagreb; PINGUENTUM, Buzet; VINČACE, Novi Vinodolski

 

Ove godine navršava se deset godina od organizacije prve klapske smotre pod nazivom ''More, ti si čežnja''. Na Sceni AMADEO nastupit će uz žensku klapu Armorin koja je osvojila dvije apsolutne pobjede na Omiškom festivalu (2014. i 2015.g.). i koja je ujedno organizator ove priredbe,  višestruko nagrađivane i priznate zagrebačke klape Dišpet (ž) i Petrada (m), uz gostujuće klape Pinguentum (m) iz Buzeta  (pobjednike Omiškog festivala 2013.g) i Vinčace (m) iz Novog Vinodolskog koja je aktualni pobjednik Omiškog festivala.

Želja organizatora je da se ovim koncertom predstavi izvorno a capella klapsko pjevanje koje se nalazi i na UNESCO- vom popisu nematerijalne svjetske baštine. Uz prezentaciju klapskog pjevanja kao nerazdvojnog dijela hrvatske autohtone tradicije izvođaći će predstaviti klapsko pjevanje kao vrhunsku izvedbenu glazbenu formu, ne samo gledano u okvirima tradicije i folklora već i u širem glazbenom kontekstu. Današnje klape ustrajno i kvalitetno rade što se odrazilo i na njihove izvedbene dosege koji s vremenom postaju sve viši, čemu uostalom svjedoče i nagrade koje klape dobivaju na međunarodnim pjevačkim natjecanjima.

 

Cijena ulaznice: 50,00 kn

 

Ulaznice možete kupiti klikom na

link na ulaznice3

Subota, 02.07. / 21:00 / koncert

cinkusiGlazbena družina CINKUŠI, etno world music

 

Tihomir Kruhonja, kontrabas; Mirko Radušić; ak.gitara; Igor Barić, violina; Nebojša Stijačić, el. gitara; Natalia B. Radušić, mandolina; Marko Meštrović, bubnjevi

 

Nema boljeg domaćeg benda uživo", rečenica je koja prati Cinkuše još od vremena kad su objavili mali ali "utjecajni" album "Zeleni kader". Već tada su im nalijepili etiketu The Poguesa uživo. Ali iz najboljih dana. Nije bilo bitno ništa više kad se pod bosim nogama članova benda digla prašina pozornice. Cinkuši su uigran stroj iskusnih muzičara koji znaju kako se radi atmosfera i kako se pere iz petnih žila. Ljudi ih vole. Publika nije masovna, ali je vjerna. A takva radi atmosferu. Oni voze bez pardona. Krleža se mora dobro osjećati kad bi znao kako ga vješto prevode i stavljaju u glazbeni kontekst. 

 

Cijena ulaznice: 50,00 kn

 

Ulaznice možete kupiti klikom na

link na ulaznice3

Nedjelja, 03.07. / 21:00 / mali noćni razgovori

Nino RaspudiMALI NOCNI2 

Nino Raspudić

sveučilišni profesor, pisac, kolumnist, komentator, ZOON POLITIKON

Razgovarat ćemo o mogućoj profesionalnoj obavezi intelektualca da bude uronjen u političku aktualnost, te što ta obaveza sa sobom donosi. Je li došlo vrijeme da pred stvarnošću bježimo u imaginarne  Arkadije i izmišljene svjetove? Trebamo li “širom zatvoriti oči” kao u posljednjem Kubrickovom filmu ili ih ipak otvoriti?

  

Ulaz slobodan!

Ponedjeljak, 04.07. / 21:00 / koncert

matijaMatija svira Arsena

 

Nakon koncerta projekcija filma o Arsenu „Moj zanat“ Mladena Matičevića.

 

U svom komentaru Matijinog koncerta Matija svira Arsena A. Dragaš je napisao:

otkako je otišao Arsen, na neki smo način svi ostavljeni sami poput pseta… srećom, Matija je tu da nam ponudi nova “čitanja” očevih skladbi, kao ljekovitu osobnu misiju, prekrasnu glazbu za naše razgovore sa svojim najmilijim pokojnicima i pozivnicu drugim talentiranim izvođačima da prilože vlastita “čitanja” Arsenove besmrtne pjesmarice koja može istrpjeti stilski raznolike pa i drastično drugačije verzije.

 

U ponedjeljak, 04. srpnja 2016. navršava se godina dana od posljednjeg Arsenovog nastupa na Sceni AMADEO kojoj je bio vjeran punih šesnaest godina. Njegovim odlaskom svijet je izgubio genijalnog glazbenika, kantautora i pjesnika, a Scena AMADEO dragog prijatelja, čovjeka čija je potpora bila presudna u vremenima kada smo se s pravom pitali ima li smisla nastaviti dalje. Jer, Arsen je volio Amadeo, a Amadeo je volio i voli Arsena!

 

Cijena ulaznice: 90,00 kn

U slučaju kiše koncert će se održati u koncertnoj dvorani Vatroslav Lisinski. 

 

Ulaznice možete kupiti klikom na

link na ulaznice3

amadeo

Utorak, 05.07. / 21:00 / koncert

KAJANAKajana Pačko violončelo

 

Solistički recital

Bach;  Ysaye; Dutilleux; Cassado

 

Splitska violončelistica Kajana Pačko nastupila je na najznačajnijim pozornicama Europe poput Berlinske filharmonije i velike dvorane berlinskog Konzerthausa već za vrijeme studija na Hochschule für Musik «Hanns Eisler» u Berlinu i Universität Mozarteum u Salzburgu u klasama svjetski poznatih violončelista Clemensa Hagena i Fransa Helmersona. Kao solistica surađivala je s orkestrom Cappella Academica, orkestrom Hrvatske Radiotelevizije, Zagrebačkim solistima, Hrvatskim komornim orkestrom, Dubrovačkim Simfonijskim orkestrom i mnogim drugima.

Također je i aktivna komorna glazbenica. Njeni nastupi u različitim komornim sastavima popračeni su velikim uspjesima i to na europskim festivalima i ciklusima poput “Musique en Cote Basque” u St. Jean de Luzu, “Art Masters” u St. Moritzu, Kammermusiktage u Homburgu, Festivalu komorne glazbe u Salzburgu, “Next Generation” u Bad Ragazu, Dubrovačkim ljetnim igrama, Splitskom ljetu i Festivalu hrvatske glazbe u Beču.

Godine 2012.  osniva klavirski trio «Trio Korngold» s ukrajinskom violinisticom Dianom Tishchenko i norveškim pijanistom Joachimom Carrom, uz koje 2013. osvaja prvu nagradu na međunarodnom natjecanju komorne glazbe Boris Pergamenschikow Preis u Berlinu. 

 

Kajana Pačko rođena je u Splitu, a svoje glazbeno obrazovanje započinje u klasi Vladimira Lukasa na glazbenoj školi “Josip Hatze” u Splitu. Već kao četrnaestogodišnjakinja upisuje studij na Muzičkoj akademiji u Zagrebu u klasi prof. Valtera Dešpalja, a potom svoje školovanje nastavlja u Berlinu kod prof. Troelsa Svanea. Važne glazbene impulse dobiva i zahvaljujući predavanjima komorne glazbe kod Ulf Wallina, Menahem Presslera, Tabee Zimmermann, članova gudačkih kvarteta “Hagen” i “Artemis” te putem majstorskih tečajeva kod uglednih violončelista poput Davida Geringasa i Gary Hoffmana.    Od 2015. Kajana Pačko podučava na Hochschule für Musik und Theater “Felix Mendelssohn Bartholdy” u Leipzigu, a od 2009. redovito održava seminare za violončeliste na Muzičkoj akademiji i glazbenim školama u Zagrebu i Splitu te na ljetnim tečajevima.

Krajem 2014. Kajana Pačko je izdala svoj prvi nosač zvuka pod imenom “Journey through Europe” za Croatia Records uz pijanistu Danijela Detonija s djelima Griega, Poulenca i Papandopula. 2015. dobitnica je nagrade “Judita” koja joj je dodijeljena za nastup na 61. Splitskom ljetu uz gitarista Petrita Çekua.

 

Cijena ulaznice: 70,00 kn

 U slučaju kiše koncert će se održati u muzeju Mimara.

 

Ulaznice možete kupiti klikom na

link na ulaznice3

amadeo

Petak, 08.07. / 21:00 / koncert

MariachiMariachi Los Caballeros

 

Ivan Androić - Deda, vihuela; Milko Jovetić, guitarrón,; Adrijan Humaan - gitara, Hrvoje Cicvarić,-Micko, gitara,; Leonel Salazar , vihuela,Krešimir Fabijanić,  truba, Franjo Vinković, truba; Petar Haluza, violina;Tomislav Vitković , violina;  Ivan Zovko - violina 

 

Poznatu i vrlo rasprostranjenu uzrečicu prema kojoj samo jedan pojam navodi na pomisao o Meksiku više od tequile, a to je mariachi, ne valja shvatiti tek kao neizbježan citat iz površnog turističkog vodiča kroz folklor ove velike zemlje južno od rijeke Rio Grande. "Žive boje mariachija, njegove svjetle, jasne, duboke i skladne melodije sjedinjuju se kako bi otkrile srce i dušu Meksika", zapisala je Sylvia González u knjizi "Mexico: The Meeting of Two Cultures", pokazujući da se ni definicija stručnjaka ponekad ne može udaljiti od popularne predodžbe o najprepoznatljivijem meksičkom glazbenom proizvodu.

Slično razmišlja i Ivan Androić, pjevač i utemeljitelj zagrebačkog mariachi sastava "Los Caballeros": "Pojam mariachi u meni budi vizualnu dimenziju koja je šira od glazbene. To je slika arene, pijeska, bikova, ljudi, mirisa...".

 

Više o:

Mariachi Los Caballeros

 

Cijena ulaznice: 70,00 kn 

Ulaznice možete kupiti klikom na

link na ulaznice3

Subota, 09.07. / 21:00 / koncert

JUERGAGipsy Band Juerga

 

Ivana Cvitanušić,vokal; Kornelija Palle, violina; Barica Tutek, harmonika; Tomislav Tenšek Snoopy, klasična gitara; Nenad Jalševac, bas gitara

 

Peteročlani band koji se bavi različitim aspektima romske glazbe osnovan je u Zagrebu. U njihovoj glazbenoj kutiji mogu se pronaći različiti izričaji romske glazbe ( Rusija, Španjolska, Mađarska, Italija ). Band koketira i s drugim sličnim etno stilovima, naročito onima vezanim uz narodnu glazbu šire regije, te  izvodi i nekoliko autorskih kompozicija.

 

Cijena ulaznice: 50,00 kn

 

Ulaznice možete kupiti klikom na

link na ulaznice3

Ponedjeljak, 11.07. / 21:00 / koncert

16 07 LadoAnsambl LADO

Kolo igra, tamburica svira

 

Dirigent: Dražen Kurilovčan

 

Ansambl narodnih plesova i pjesama Hrvatske LADO nacionalni je profesionalni folklorni ansambl osnovan 1949. godine sa zadaćom i ciljem istraživanja, prikupljanja, umjetničke obrade i scenskog prikazivanja najljepših primjera bogate hrvatske glazbene i plesne tradicije.

 

Trideset sedam vrhunskih plesača, koji su istodobno i izvanredni pjevači, za ovu će se priliku transformirati iz plesnog ansambla u reprezentativan folklorni zbor i zajedno s 14 Ladovih glazbenika multi-instrumentalista izvesti najljepše glazbene primjere iz hrvatske glazbene baštine. U jednosatnom programu LADO će izvesti  glazbene obrade Bože Potočnika, Emila Cossetta, Marijana Makara i drugih.

 

Cijena ulaznice: 50,00 kn

 

Ulaznice možete kupiti klikom na

link na ulaznice3

Utorak, 12.07. / 21:00 / koncert

katarinadetoniAtrij Muzeja za umjetnost i obrt

„La belle époque...médiévale“

Srednji vijek u pariškim salonima početkom XX. Stoljeća

 

Katarina Livljanić, glas

Danijel Detoni, klavir

U suradnji s MUO i Francuskim institutom

 

Katarina Livljanić (glas) i Danijel Detoni (klavir) imaju premijeru glazbeno-scenskoga projekta pariškoga repertoara s početka 20. stoljeća. Os programa čini nekoliko raznolikih glazbenika toga doba i njihov odnos prema srednjem vijeku: ponajprije je tu zanimjiv i kontroverzan lik Yvette Guilbert (1865-1944), pjevačice, glumice, književnice i intelektualke. Y. Guilbert je je pjevala bogat glazbeni repertoar café-concerta, glumila u kazalištu i filmovima, pisala prozu, a autorica je i priručnika o  interpretaciji vokalnoga repertoara. U suradnji s muzikologom Jeanom Beckom revitalizirala je izvedbu truverskih i trubadurskih srednovjekovnih pjesama koje je izvodila i u Carnegie Hallu u New Yorku uz klavirsku pratnju. Ova karizmatična umjetnica nadahnula nas je u stvaranju programa u kojemu se njezine pjesme i tekstovi isprepliću sa srednjovjekovnim napjevima koji su ih inspirirali. Kroz našu intimnu, frivolnu, jetku i vijugavu šetnju Parizom iz belle époque, uz Y. Guilbert susresti ćemo i ekscentričnoga gospodina s Montmartrea u baršunastome odijelu, Erika Satiea (1866-1925), a svratit ćemo na trenutak i u rafinirani svijet Clauda Debussyja (1862-1918) koji je kao nitko drugi znao uroniti impresionističke madelaine u krhke šalice skrivenih gotičkih melodija.

 

Više o Katarini Livljanić i Danijelu Detoniju možete pronaći ovdje.

 

Nastup će se održati u atriju Muzeja za umjetnost i obrt!

 

Cijena ulaznice: 100,00 kuna.

 

Ulaznice možete kupiti klikom na

link na ulaznice3

Četvrtak, 14.07. / 21:00 / multimedijalni performans

merima2

Merima Ključo:

SARAJEVSKA HAGADA: MUZIKA KNJIGE

Video: Bart Woodstrup

Multimedijalni performans

 

Multimedijalni performans Merime Ključo sa video projekcijom američkog vizuelnog umjetnika Barta Woodstrupa, nesvakidašnje je odavanje počasti dragocjenom djelu kulturne baštine Bosne i Hercegovine, sarajevskoj Hagadi i svojevrstan prijevod židovskog iluminiranog rukopisa iz 14. st. u svijet suvremene glazbe.

 

"Sarajevska Hagada: Muzika knjige" sadrži 12 segmenata koji zajedno pripovijedaju priču putešestvija ove knjige, od nastanka u Španjolskoj, u 14. st. preko boravka u Italiji, Austriji i dolaska u Zemaljski muzej u Sarajevo.. To je 50-minutna muzička ilustracija koja spaja tradicionalne motive sefardskih Židova Španjolske te Italije, Austrije i Bosne i Hercegovine, kao i bosanske tradicionalne motive sa suvremenim kompozicijskim tehnikama.Djelo dopunjuje video rad američkog umjetnika Barta Woodstrupa, u kojem su svoje mjesto našle i ilustracije iz same Hagade.

 

Merima Ključo ističe: "Fascinirana sam sarajevskom Hagadom ne samo zbog njene nevjerovatne historije, već  i zbog toga što me podsjeća na vlastiti život i 'egzodus' koji sam morala iskusiti. Bila sam prisiljena da napustim svoju državu pod najčudnijim i najgorim okolnostima. Na svom putu, Hagada je izdržala transformacije koje je čine još posebnijom, dajući joj bogatiju historiju koja oslikava njeno proputovanje kroz različite kulture. I ja sam putovala po svijetu i svakim putovanjem dobila sam novi "ožiljak", pozitivan ili negativan, ali uspjela sam zadržati svoj dignitet i postati bogatija putujući u različitim okolnostima i dijeleći svoju kulturu s drugima kroz svoju muziku. Moja kompozicija "Sarajevska Hagada: muzika knjige" je zasnovana na sefardskoj tradiciji u kontekstu različitih država koje je Hagada posjetila dok je putovala kroz historiju."

 

Merima Ključo, bilo da nastupa s ansamblima kao što su Serendipity 4 (sa Theodorom Bikelom), MusikFabrik, i As-ko/Schönberg ansamblom, ili kao gost-solista sa orkestrima poput Škotskog kamernog orkestra i Filharmonijskog orkestra Holandskog radija, tradiciji svog instrumenta daje ne samo jedinstven glas, već i novi život i novo značenje.

 

U slučaju kiše koncert će se održati u koncertnoj dvorani Vatroslav Lisinski. 

 

Cijena ulaznice: 90,00 kuna.

 

Ulaznice možete kupiti klikom na

link na ulaznice3

amadeo

Subota, 16.07. / 21:00 / predstava

TITANIKVEČERAŠNJA PREDSTAVA OTKAZANA JE ZBOG TEHNIČKIH RAZLOGA!

 

Bife Titanik

 

Kazališni projekt Bife Titanik kompilacija je triju scenski priređenih tekstova: pripovijetke Bife Titanik Ive Andrića, etičkog traktata Strah i drhtanje Sørena Kierkegaarda i monologa Grofice iz romana Ljubavnik u Bolzanu Sándora Máraija, u režiji Branka Brezovca.

 

To je komorna predstava složene, bolje rečeno, spektakularno akribične scenske mašinerije za dva glumca, glumicu i filozofa. Žanrovski, to bi se dalo sažeti u pomalo nategnuto određenje projekta kao scenske suite, pa se tako više pomišlja na sudare i kontraste tempa, ritmova i ugođaja nego na slaganje u tematskim planovima i prema njima.

 

Ukratko, Bife Titanik koristi efemernu strukturu suite da bi, drskošću ili raspojasanom neophodnošću osnaženih paradoksa, proizveo začudnost koja će se zgušnjavati uokolo egzistencijalnih uvida.

 

Promidžbeno govoreći, to je komad u kojem se biblijski Abraham prepušta u ruke ustaškom poglavniku, Židov Mento huli na svoju etničku pripadnost, a nepismena 17-godišnjakinja prokazuje Casanovu kao mekušca.

 

Glume:

Agata / Sara / Francesca: Jelena Miholjević / Suzana Brezovec

Mento Papo / Abraham / Casanova: Zlatko Burić

Stjepan Ković / Izak / Casanova: Domagoj Janković

Nail / Filozof / Jahve: Borna Baletić

Magare: Ana-Marija Filipec

 

Dramaturgija i režija: Branko Brezovac

Produkcija: Eurokaz

 

Cijena ulaznice: 100,00 kn

Ulaznice možete kupiti klikom na

link na ulaznice3

Nedjelja, 17.07. / 21:00 / predstava

TITANIKPredstava je rasprodana!

PREDSTAVA ĆE SE ODRŽATI U PROSTORU EUROKAZA, DEŽMANOV PROLAZ 3, S POČETKOM U 21 SAT! 

 

Bife Titanik

 

Kazališni projekt Bife Titanik kompilacija je triju scenski priređenih tekstova: pripovijetke Bife Titanik Ive Andrića, etičkog traktata Strah i drhtanje Sørena Kierkegaarda i monologa Grofice iz romana Ljubavnik u Bolzanu Sándora Máraija, u režiji Branka Brezovca.

 

To je komorna predstava složene, bolje rečeno, spektakularno akribične scenske mašinerije za dva glumca, glumicu i filozofa. Žanrovski, to bi se dalo sažeti u pomalo nategnuto određenje projekta kao scenske suite, pa se tako više pomišlja na sudare i kontraste tempa, ritmova i ugođaja nego na slaganje u tematskim planovima i prema njima.

 

Ukratko, Bife Titanik koristi efemernu strukturu suite da bi, drskošću ili raspojasanom neophodnošću osnaženih paradoksa, proizveo začudnost koja će se zgušnjavati uokolo egzistencijalnih uvida.

 

Promidžbeno govoreći, to je komad u kojem se biblijski Abraham prepušta u ruke ustaškom poglavniku, Židov Mento huli na svoju etničku pripadnost, a nepismena 17-godišnjakinja prokazuje Casanovu kao mekušca.

 

Glume:

Agata / Sara / Francesca: Jelena Miholjević / Suzana Brezovec

Mento Papo / Abraham / Casanova: Zlatko Burić

Stjepan Ković / Izak / Casanova: Domagoj Janković

Nail / Filozof / Jahve: Borna Baletić

Magare: Ana-Marija Filipec

 

Dramaturgija i režija: Branko Brezovac

Produkcija: Eurokaz

 

Cijena ulaznice: 100,00 kn

Ulaznice možete kupiti klikom na

link na ulaznice3

Ponedjeljak, 18.07. / 21:00 / predstava

vuk2Željko Vukmirica-Valent Samardžija

Gusle moje električne, zvukoplov

(techno+etno) Tetno performance

 

Zahvaljujući tehnološkom razvoju svijet je postao globalno selo. Uključim svoje osobno računalo, upišem New York i šećem ulicama, razgledam galerije i čujem uličnog glazbenika.

Isto tako njujorčanin upiše Dubrovnik i prošeće Dubrovnikom, razgleda muzej i čuje glazbenika koji svira Linđo na ljerici.

UNESCO je shvatio kako je Linđo, bećarac, ganga, gusle, sopile, tamburica, klapa, nijemo kolo nematerijalna baštinska vrijednost koja ovom njujorčaninu pomaže razumjeti Hrvata, pa je UNESCO zaštitio te hrvatske vrijednosti.

Da li ja poznajem vrijednosti po kojima me prepoznaje Kinez.

Slušam strane narodne, a ništa ne znam o svojima. Ganga na sanskrtu znači himna, a ganghati znači pjevati svete vedske tekstove himničnim načinom. Grleno pjevanje koje djeca na Tibetu vježbaju od svoje pete godine, glas koji podsjeća na glas žrtvenog janjeta ili koze (tragos, jarac). Isti ganga (Tragos) način postoji u Rajastanu, Kurdistanu, Iranu, Hrvatskoj, Irskoj, Welsu i kod Indijanaca na američkom kontinentu.

 

Kolega Valent i ja zaronili smo u dosad najmanje istražene etno obrasce, koje smo uključili u struju da ih cijeli svijet čuje.

I pred nama se otvorio rudnik dijamanata. Sirovo bogatstvo koje treba brusiti i Medijski izbrusiti da zablistaju globalnim selom. I upravo taj susret Techna i Etna iznjedrio je jednu novu poetiku. I tuge i smijeha i tragikomičnoga skrivenog u tradicionalnomw baštinskom obrascu koji skriva duboku mudrost naroda. Kod  prijenosa obrazaca na slijedeću generaciju dolazi do raznih devijacija i opasnih pojednostavljenja. Upravo to postao je motiv za još dublje uranjanje u taj stari novi svijet.

 

Techno voli Etno i Etno voli techno. TETNO. 90 minutna plovidbe zvukovima od majčine utrobe do izbjeglištva.

                   

              Željko Vukmirica, 21. travanj 2016. Zagreb

 

Glumi: Željko Vukmirica

Glazbeni suradnik: Valent Samardžija,NT WAWE, el. šargija i el. gitara

Režija: Borna Armanini

Produkcija: Binocular teatar

 

Cijena ulaznice: 70,00 kn

Ulaznice možete kupiti klikom na

link na ulaznice3

Utorak, 19.07. / 21:00 / predstava

vuk2Željko Vukmirica-Valent Samardžija

Gusle moje električne, zvukoplov

(techno+etno) Tetno performance

 

Zahvaljujući tehnološkom razvoju svijet je postao globalno selo. Uključim svoje osobno računalo, upišem New York i šećem ulicama, razgledam galerije i čujem uličnog glazbenika.

Isto tako njujorčanin upiše Dubrovnik i prošeće Dubrovnikom, razgleda muzej i čuje glazbenika koji svira Linđo na ljerici.

UNESCO je shvatio kako je Linđo, bećarac, ganga, gusle, sopile, tamburica, klapa, nijemo kolo nematerijalna baštinska vrijednost koja ovom njujorčaninu pomaže razumjeti Hrvata, pa je UNESCO zaštitio te hrvatske vrijednosti.

Da li ja poznajem vrijednosti po kojima me prepoznaje Kinez.

Slušam strane narodne, a ništa ne znam o svojima. Ganga na sanskrtu znači himna, a ganghati znači pjevati svete vedske tekstove himničnim načinom. Grleno pjevanje koje djeca na Tibetu vježbaju od svoje pete godine, glas koji podsjeća na glas žrtvenog janjeta ili koze (tragos, jarac). Isti ganga (Tragos) način postoji u Rajastanu, Kurdistanu, Iranu, Hrvatskoj, Irskoj, Welsu i kod Indijanaca na američkom kontinentu.

 

Kolega Valent i ja zaronili smo u dosad najmanje istražene etno obrasce, koje smo uključili u struju da ih cijeli svijet čuje.

I pred nama se otvorio rudnik dijamanata. Sirovo bogatstvo koje treba brusiti i Medijski izbrusiti da zablistaju globalnim selom. I upravo taj susret Techna i Etna iznjedrio je jednu novu poetiku. I tuge i smijeha i tragikomičnoga skrivenog u tradicionalnomw baštinskom obrascu koji skriva duboku mudrost naroda. Kod  prijenosa obrazaca na slijedeću generaciju dolazi do raznih devijacija i opasnih pojednostavljenja. Upravo to postao je motiv za još dublje uranjanje u taj stari novi svijet.

 

Techno voli Etno i Etno voli techno. TETNO. 90 minutna plovidbe zvukovima od majčine utrobe do izbjeglištva.

                   

              Željko Vukmirica, 21. travanj 2016. Zagreb

 

Glumi: Željko Vukmirica

Glazbeni suradnik: Valent Samardžija,NT WAWE, el. šargija i el. gitara

Režija: Borna Armanini

Produkcija: Binocular teatar

 

Cijena ulaznice: 70,00 kn

Ulaznice možete kupiti klikom na

link na ulaznice3

Srijeda, 20.07. / 21:00 / predstava

freudMark St. Germain

Posljednja Freudova seansa

 

Godina je 1939. Europa je u kaosu drugog svjetskog rata, a mi svjedočimo neobičnom susretu oca psihoanalize Sigmunda Freuda i svjetski poznatog pisca 'Kronika iz Narnije' C. S. Lewisa.

 

U neminovnom srazu dvaju svjetonazora, ova dva velika uma, ateist Freud i vjernik Lewis sukobljavaju se oko velikih pitanja:

Postoji li Bog? Ako postoji, zbog čega je svijet pun nesreća, bolesti, ratova...? Zbog čega opstaje zlo, ako je dobro ono što je ispravno? Jesu li naši životi samo reakcija na naše primarne odnose s roditeljima ili pak postoji istina koja je veća od onoga što možemo pojmiti? Jesu li nam možda odgovori na dohvat ruke i što nam oni donose...? I na koncu - što nas određuje kao ljude?

 

Germainova drama 'Posljednja Freudova seansa' intrigantno balansira kompleksnost teme s humorom i ljudskošću kroz osobne priče ovih jedinstvenih povijesnih lica čije je mišljenje i djelovanje uvelike oblikovalo današnji svijet.

 

Zbog toga Posljednja Freudova seansa ne silazi s njujorških pozornica već više od pet godina, a sada je konačno ima prilike vidjeti i hrvatska publika. 

 

Glume:

Sigmund Freud: Marko Torjanac

T. C. Lewis: Franjo Dijak

Prijevod, scenografija i režija: Marko Torjanac

Produkcija: Planet art

 

Cijena ulaznice: 70,00 kn

Ulaznice možete kupiti klikom na

link na ulaznice3

Četvrtak, 21.07. / 21:00 / predstava

freudMark St. Germain

Posljednja Freudova seansa

 

Godina je 1939. Europa je u kaosu drugog svjetskog rata, a mi svjedočimo neobičnom susretu oca psihoanalize Sigmunda Freuda i svjetski poznatog pisca 'Kronika iz Narnije' C. S. Lewisa.

 

U neminovnom srazu dvaju svjetonazora, ova dva velika uma, ateist Freud i vjernik Lewis sukobljavaju se oko velikih pitanja:

Postoji li Bog? Ako postoji, zbog čega je svijet pun nesreća, bolesti, ratova...? Zbog čega opstaje zlo, ako je dobro ono što je ispravno? Jesu li naši životi samo reakcija na naše primarne odnose s roditeljima ili pak postoji istina koja je veća od onoga što možemo pojmiti? Jesu li nam možda odgovori na dohvat ruke i što nam oni donose...? I na koncu - što nas određuje kao ljude?

 

Germainova drama 'Posljednja Freudova seansa' intrigantno balansira kompleksnost teme s humorom i ljudskošću kroz osobne priče ovih jedinstvenih povijesnih lica čije je mišljenje i djelovanje uvelike oblikovalo današnji svijet.

 

Zbog toga Posljednja Freudova seansa ne silazi s njujorških pozornica već više od pet godina, a sada je konačno ima prilike vidjeti i hrvatska publika. 

 

Glume:

Sigmund Freud: Marko Torjanac

T. C. Lewis: Franjo Dijak

Prijevod, scenografija i režija: Marko Torjanac

Produkcija: Planet art

 

Cijena ulaznice: 70,00 kn

Ulaznice možete kupiti klikom na

link na ulaznice3

Petak, 22.07. / 21:00 / koncert

tadicMiroslav Tadić                                                 

Solistički recital

 

Retrospektiva Tadićevih solo radova od prvijenca "Window Mirror" koji je snimljen još 1991 godine, preko "Mirina", sve do predstavljanja skladbi sa predstojećeg albuma "Uspavanke za djecu i odrasle". Biti će tu glazbe sa balkanskih prostora, s mnogo spontanih improvizacija, uz poseban osvrt na glazbu Arsena Dedića i Jadranke Stojaković.

Više o: Miroslavu Tadiću

 

Cijena ulaznice: 90,00 kn

U slučaju kiše koncert će se održati u muzeju Mimara.

 

Ulaznice možete kupiti klikom na

link na ulaznice3

 amadeo

Subota, 23.07. / 21:00 / koncert

3mundus3 SVIJETA BAND

Amália Baraona, vokal; Petrit Çeku, gitara; Dinko Stipaničev, gitara, klarinet i kontrabas

 

"3 Mundus" se vodi ljubavlju Amálije Baraone prema jazzu i klasičnoj glazbi kroz reinterpretaciju pjesama iz ogromnog opusa brazilske glazbe. Petrit Çeku i Dinko Stipaničev na gitari (potonji i na kontrabasu i klarinetu), su vrhunski glazbenici koji uvjerljivo stvaraju atmosferu večeri sa prijateljima u dnevnoj sobi: topla interakcija, s atmosferom komorne glazbe, između bossa nove i sambe, uz pratnju virtuoznih i očaravajućih solo dionica.

 

Više o:

Amália Baraona

Petrit Ҫeku

Dinko Stipaničev 

 

 

Cijena ulaznice: 70,00 kn

U slučaju kiše koncert će se održati u muzeju Mimara.

 

 

Ulaznice možete kupiti klikom na

link na ulaznice3

amadeo